Prosta, a jednocześnie bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z jajkiem sadzonym to propozycja idealna na obiad lub kolację. Wystarczy tak niewiele, aby przygotować pyszny posiłek dla całej rodziny.
Zapiekanka z jajkiem sadzonym jest prosta w przygotowaniu, pożywna i syta. Wygląda ładnie i na bank przypadnie do gustu wielbicielom jajek. Jeśli poszukujecie pomysłu na prosty i smaczny obiad, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, to zapiekanka z jajkiem sadzonym sprawdzi się doskonale.
ZAPIEKANKA Z JAJKIEM SADZONYM – PRZEPIS
Składniki
- 5 jajek
- ok. 700 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 200 g szynki w plastrach
- 150 g żółtego sera
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Zalać wodą, dodać łyżkę soli i podgotować przez około 10 minut. Następnie odlać wodę i odstawić ziemniaki na bok.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na odrobinie masła. Pieczarki drobno pokroić i dodać do duszącej się cebuli. Doprawić solą oraz pieprzem. Pod koniec dodać śmietanę i wymieszać.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Naczynie żaroodporne delikatnie natrzeć tłuszczem. Na dno naczynia wyłożyć połowę ugotowanych ziemniaków. Następnie rozprowadzić wymieszane ze śmietaną pieczarki.
5. Na pieczarkach ułożyć plastry szynki. Na szynkę kolejna warstwa ziemniaków.
6. Ziemniaki posypać serem, a na ser wbić jajka.
7. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-20 minut do momentu ścięcia się jajek.