Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Prosta i bardzo smaczna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków. Idealna na rodzinny obiad. Świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy z ogórków, którą zazwyczaj przygotowujemy z ogórków kiszonych.
Przepis na zupę ze świeżych ogórków w ostatnim czasie cieszy się dużym zainteresowaniem. Jeśli macie ochotę skosztować czegoś nowego, jesteście miłośnikami zup, a także ogórków, ten przepis z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Składniki
- 1 mała cebula
- 1 por
- 1 marchewka
- 4 ogórki świeże
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1,5 l bulionu
- 3 ziemniaki
- 1 kremowy serek topiony
- kilka gałązek koperku
Wykonanie
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie masła.
- Marchewkę, pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce, pora pokroić w półkrążki, dodać do cebuli. Całość dusić przez kilka minut.
- Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, całość zalać bulionem, zagotować.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Całość gotować przez 15 minut.
- Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka z zupą i gotować przez kolejne 5 minut. Dodać posiekany koperek.
- Do wysokiego naczynia wlać odrobinę wody, dodać kilka łyżek zupy, a następnie dodać serek topiony. Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlać do zupy. Zdjąć z palnika i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.