Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Prosta i bardzo smaczna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków. Idealna na rodzinny obiad. Świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy z ogórków, którą zazwyczaj przygotowujemy z ogórków kiszonych.

Przepis na zupę ze świeżych ogórków w ostatnim czasie cieszy się dużym zainteresowaniem. Jeśli macie ochotę skosztować czegoś nowego, jesteście miłośnikami zup, a także ogórków, ten przepis z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 4 ogórki świeże
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 l bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 1 kremowy serek topiony
  • kilka gałązek koperku

Wykonanie

  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie masła.
  • Marchewkę, pietruszkę oraz selera zetrzeć na tarce, pora pokroić w półkrążki, dodać do cebuli. Całość dusić przez kilka minut.
  • Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, całość zalać bulionem, zagotować.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Całość gotować przez 15 minut.
  • Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka z zupą i gotować przez kolejne 5 minut. Dodać posiekany koperek.
  • Do wysokiego naczynia wlać odrobinę wody, dodać kilka łyżek zupy, a następnie dodać serek topiony. Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wlać do zupy. Zdjąć z palnika i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!