Biskwity, czyli puszyste biszkoptowe omleciki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Wypełnione bitą śmietaną i owocami smakują wybornie i nie można przestać się nimi zajadać. Przepis na biskwity jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Wszystko, co potrzebne do ich przygotowania z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tego smakołyku, koniecznie musicie wypróbować jak najszybciej.
- Zobacz także: Jak zrobić gofry idealnie
BISKWITY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI PRZEPIS
Składniki / 6 porcji
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
Krem śmietankowy
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatki
- kiwi
- kilka truskawek
- pokruszona czekolada
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodać cukier.
2. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Zmiksować do połączenia składników.
3. Mąki przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
4. Blaszkę z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć łyżką na blachę, tworząc 6 kółek o średnicy około 15 cm.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 8 minut.
6. Jeszcze ciepłe biszkopciki odkleić delikatnie od papieru i złożyć na pół. Przykryć ściereczką i odstawić do przestygnięcia.
7. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę.
8. Przestygnięte biszkopciki wypełnić bitą śmietaną i owocami. Wierzch posypać cukrem pudrem i pokruszoną czekoladą.