Zobaczcie jak zrobić pyszne i proste buraczki do słoików na zimę. Ten przepis jest naprawdę świetny i uniwersalny! Takie buraczki to idealny dodatek do każdego obiadu. Z pewnością każdy będzie zachwycony ich smakiem, ponieważ są delikatne i przepyszne.
Buraczki do słoików na zimę to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. To właśnie buraczki przodują niemalże w każdej spiżarni. Nic dziwnego, każdy je uwielbia, a z tego przepisu wychodzą najlepsze!
BURACZKI DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ – PRZEPIS
Składniki
- 3 kg świeżych buraków
- 120 g cukru
- 150 ml octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka soli kamiennej
Wykonanie
- Buraki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Przykrywamy pokrywką, wstawiamy na palnik i gotujemy. Czas gotowania buraków zależy od ich wielkości, może wynosić od 40 minut do ponad godziny. Należy sprawdzać co jakiś czas ich miękkość. Ugotowane i odcedzone buraczki odstawiamy do przestygnięcia.
- Przestygnięte buraczki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich ocet, sól oraz cukier i mieszamy. Następnie przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Jak pasteryzować buraczki?
Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy na niej słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Zagotowujemy. Od momentu zagotowania gotujemy 10 minut. Po upływie czasu słoiki wyjmujemy z garnka, ustawiamy na blacie do góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.