Buraczki tarte do słoików to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Można je przygotować na różne sposoby. Ja co roku korzystam z tego samego przepisu, ponieważ każdy w naszym domu je uwielbia.
Przepis na buraczki tartę na zimę jest banalnie prosty. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników takich jak buraczki, ocet, cukier oraz sól. Sałatka z buraczków to świetny dodatek do każdego obiadu. Nie wyobrażam sobie tradycyjnego schabowego bez takie sałatki z buraczków. To połączenie smakuje mi najbardziej. A Wy, z czym najczęściej serwujecie tarte buraczki?
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną sałatkę z buraczków do słoików. Prosty i szybki przepis, który z pewnością Wam posmakuje.
PRZEPIS NA BURACZKI TARTE
Składniki
- 3 kg buraków
- 1 łyżka soli kamiennej
- 120 ml octu
- 100 g cukru
Przygotowanie
- Buraki myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą.
- Buraki gotujemy pod przykryciem, do miękkości. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Buraczki obieramy ze skórki następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach.
- Do buraczków dodajemy ocet, sól oraz cukier. Wszystko mieszamy, do połączenia składników.
- Przygotowane buraczki umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy.