Amoniaczki to kruche i delikatne w smaku ciasteczka pokryte warstwą cukru. Są bardzo proste do przygotowania i za każdym razem smakują wyśmienicie. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska do kawy czy herbaty.
Przepis na ciasteczka amoniaczki jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie produkty dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Jeśli macie ochotę na domowe ciasteczka z którymi każdy sobie poradzi, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
CIASTECZKA AMONIACZKI PRZEPIS
Składniki
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zimne pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier wanilinowy, 50 g cukru, żółtka oraz kwaśną śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Całość zagniatamy na kruche ciasto i formujemy kulę.
2. Na stolnicę wysypujemy pozostały cukier i kładziemy na nim ciasto, które następnie rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.
3. Za pomocą szklanki wycinamy kółka i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, cukrem do góry.
4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut do zarumienienia.