Najlepsze maślane ciasteczka z dodatkiem marmolady. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Będą także świetnym pomysłem na prezent.
Przepis na domowe ciasteczka z marmoladą jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki są proste i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ciasteczka z tego przepisu są bardzo delikatne, kruche, maślane, po prostu idealne! Serdecznie polecam.
CIASTECZKA MAŚLANE Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 150 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo
- kilka łyżek ulubionej marmolady
Przygotowanie
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
2. Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz żółtko. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
3. W kolejnym kroku dodajemy mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Mieszamy.
4. Z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy na środku. Wgłębienie wypełniamy odrobiną marmolady.
5. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia.
6. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.