Ciasteczka maślane z marmoladą

Najlepsze maślane ciasteczka z dodatkiem marmolady. Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Będą także świetnym pomysłem na prezent.

Przepis na domowe ciasteczka z marmoladą jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki są proste i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Ciasteczka z tego przepisu są bardzo delikatne, kruche, maślane, po prostu idealne! Serdecznie polecam.

CIASTECZKA MAŚLANE Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Składniki

  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • kilka łyżek ulubionej marmolady

Przygotowanie

1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

2. Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz żółtko. Ponownie miksujemy do połączenia składników.

3. W kolejnym kroku dodajemy mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Mieszamy.

4. Z powstałego ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy na środku. Wgłębienie wypełniamy odrobiną marmolady.

5. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia.

6. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!