Ciasto Cassic

Ciasto Cassic to połączenie słodko-kwaśnych smaków, które w ciastach tworzą świetną kompozycję. Słodka masa śmietankowa w połączeniu z dżemem porzeczkowym to idealny pomysł. Taki duet można spotkać w pysznym cieście, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.

Ciasto Cassic z czekoladową bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wygląda bardzo elegancko i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto jest pyszne i idealnie sprawdzi się na święta, a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!

CIASTO CASSIC – PRZEPIS

Składniki

BISZKOPT

  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 4 jajka rozmiar L
  • 50 g czekolady deserowej
  • szczypta soli
  • 150 g cukru

BEZA

  • 4 białka 
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • 2/3 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassic

Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. 
  • Startą na starce czekoladę mieszamy z mąką i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelewamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut, grzałka góra-dół.

BEZA

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie szklista i puszysta, dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. 
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia, z wrysowanym prostokątem, o wymiarach naszej blaszki. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy 30 minut. Bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. 

KREM

  • Śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem, wymieszanym ze śmietan-fixem.

Ciasto Cassic – Wykonanie

  • Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem, wymieszanym z likierem. Na warstwę dżemu wkładamy przygotowany krem śmietankowy. Na wierzch ciasta wykładamy bezę. 
  • Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Ciasto Cassic przepis
Przepis na ciasto Cassic

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!