Ciasto Cassic to połączenie słodko-kwaśnych smaków, które w ciastach tworzą świetną kompozycję. Słodka masa śmietankowa w połączeniu z dżemem porzeczkowym to idealny pomysł. Taki duet można spotkać w pysznym cieście, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie.
Ciasto Cassic z czekoladową bezą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wygląda bardzo elegancko i pięknie prezentuje się na stole. Ciasto jest pyszne i idealnie sprawdzi się na święta, a także inne okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
CIASTO CASSIC – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 4 jajka rozmiar L
- 50 g czekolady deserowej
- szczypta soli
- 150 g cukru
BEZA
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
DODATKOWO
- 2/3 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 3 łyżki likieru porzeczkowego Creme de Cassic
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej i puszystej masy. Kolejno zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Startą na starce czekoladę mieszamy z mąką i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelewamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut, grzałka góra-dół.
BEZA
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie szklista i puszysta, dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia, z wrysowanym prostokątem, o wymiarach naszej blaszki. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy 30 minut. Bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
KREM
- Śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem, wymieszanym ze śmietan-fixem.
Ciasto Cassic – Wykonanie
- Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem, wymieszanym z likierem. Na warstwę dżemu wkładamy przygotowany krem śmietankowy. Na wierzch ciasta wykładamy bezę.
- Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.