Ciasto dakłas to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie miałam okazję w ostatnim czasie przygotować. Prościej mówiąc, wręcz rozpływa się w ustach i nie ma osoby, która by nie chwaliła tego wypieku.
Ciasto dakłas idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Z pewnością posmakuje Waszym gościom i zbierze wiele pochwał. Zapraszam na przepis!
CIASTO DAKŁAS – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 30 g kakao
- 50 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
BEZA
- 4 białka
- 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g cukru (drobnego)
- szczypta soli
MASA
- 250 g serka mascarpone
- 500 g śmietanki kremówki 30%
- 150 g masy krówkowej
- 100 g daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 1 śmietan-fix
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku, mieszamy do połączenia składników. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowaną masę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzania góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
BEZA
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Do ubitej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszamy.
- Na dużej blaszce odrysowujemy kształt naszej formy i układamy na nią bezę. Pamiętajcie, by wyłożyć ją nie do samych krańców, gdyż beza nieco rozejdzie się na boki i wówczas będzie za duża. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, grzanie góra-dół, na 30 minut. Po czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po upływie czasu wyłączamy piekarnik i studzimy bezę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
MASA
- Śmietankę kremówkę z dodatkiem serka mascarpone ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix. Następnie dodajemyt masę krówkową, posiekane orzechy oraz daktyle. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotową masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Na masę wykładamy bezę, którą dekorujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilak godzin.