Ciasto krówkowa chmurka to subtelny kremowy deser, który łączy w sobie lekkość i wyrafinowanie. Pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.
Krówkowa chmurka to ciasto, które jest dość łatwe w przygotowaniu. Składa się z biszkoptu przełożonego masą krówkową i puszystym kremem śmietankowym. Wierzch zdobi chrupiąca beza. Ciasto z pewnością zachwyci rodzinę i bliskich. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i szukacie nowych smaków, ciasto z masą krówkową, kremem i bezą powinna znaleść się na waszej liście wypieków do zrobienia.
CIASTO KRÓWKOWA CHMURKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 80 g cukru
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Masa
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Beza
- 4 białka (temp. pokojowa)
- 180 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo
- 3-4 łyżki masy krówkowej
Przygotowanie
- Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy łyżkę oleju.
- Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
- Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.
- Beza: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
- Na blachę z piekarnika wkładamy papier do pieczenia, odrysowujemy blaszkę, w której piekliśmy biszkopt i w jego obrębie rozprowadzamy masę. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Bezę pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
- Masa: Schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixem. Ubijamy na puszysty krem.
- Na przestygnięty biszkopt wykładamy masę krówkową, następnie ubity krem. Na wierzch kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia.


