Ciasto krówkowa chmurka

Ciasto krówkowa chmurka to subtelny kremowy deser, który łączy w sobie lekkość i wyrafinowanie. Pięknie prezentuje się na talerzu i obłędnie smakuje. Doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, jak i na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty.

Krówkowa chmurka to ciasto, które jest dość łatwe w przygotowaniu. Składa się z biszkoptu przełożonego masą krówkową i puszystym kremem śmietankowym. Wierzch zdobi chrupiąca beza. Ciasto z pewnością zachwyci rodzinę i bliskich. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i szukacie nowych smaków, ciasto z masą krówkową, kremem i bezą powinna znaleść się na waszej liście wypieków do zrobienia.

CIASTO KRÓWKOWA CHMURKA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 80 g cukru
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

Beza

  • 4 białka (temp. pokojowa)
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 3-4 łyżki masy krówkowej

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy łyżkę oleju.

  2. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.

  3. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.

  4. Beza: Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.

  5. Na blachę z piekarnika wkładamy papier do pieczenia, odrysowujemy blaszkę, w której piekliśmy biszkopt i w jego obrębie rozprowadzamy masę. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Bezę pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego przestygnięcia.

  6. Masa: Schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixem. Ubijamy na puszysty krem.

  7. Na przestygnięty biszkopt wykładamy masę krówkową, następnie ubity krem. Na wierzch kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ciasto krówkowa chmurka przepis
Przepis na ciasto krówkowa chmurka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 316

Udostępnij!