Ciasto truskawkowa pychotka
Truskawki to bardzo smaczne owoce, które warto wykorzystać do przygotowania wielu smakołyków. Obowiązkowe jest oczywiście ciasto z truskawkami, którego chyba nikt nie odmówi. Tym razem przygotowałam pyszne ciasto truskawkowa pychotka z dużą ilością truskawek i puszystą masą.
Ciasto truskawkowa pychotka jest bardzo łatwe w przygotowaniu i dodatkowo smakuje obłędnie! Do jego wykonania wystarczy upiec biszkopt oraz przygotować masę na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Dodatek to bita śmietana, który dekoruje wierch ciasta. Cudownego smaku nadają świeże truskawki, które cudownie komponują się z masą i puszystym biszkoptem.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto truskawkowa pychotka. Obowiązkowy wypiek w sezonie truskawkowym!
PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA PYCHOTKA
Składniki
BISZKOPT
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 2 bite śmietany „śnieżka”
- 400 ml mleka
- 1,5 – 2 kg truskawek
Przygotowanie
BISZKOPT
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę, całość delikatnie mieszamy.
- Formę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy przygotowane ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, grzanie góra dół. Pieczemy przez 30-40 min. do suchego patyczka.
- Przygotowany biszkopt po upieczeniu wyciągamy z blachy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do przestygnięcia. Po przestygnięciu przekrawamy na pół.
MASA ŚMIETANOWA
- Dobrze słodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
- Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.
BITA ŚMIETANA
- Dwie śnieżki ubijamy z mlekiem na puszystą pianę. Jeśli chcecie, aby bita śmietana była bardziej sztywna, można dodać 1-2 opakowania śmietan-fix.
Wykonanie
- Na jedną część biszkopta wykładamy 1/2 masy śmietanowej. Na masie układamy wcześniej umyte i osuszone truskawki (połowę truskawek zostawiamy na wierzch ciasta). Na truskawkach rozprowadzamy pozostałą część masy.
- Na masę wykładamy drugiego biszkopta, a na nim rozprowadzamy bitą śmietanę. Na śmietanie układamy truskawki.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Pycha.