Ciasto wiśniowy puch to bardzo smaczny i lekki deser, który nie wymaga pieczenia. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo łatwe w przygotowaniu, idealne dla każdego, nawet dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni.
Do przygotowania ciasta wiśniowy puch potrzebujemy kilku prostych i ogólnodostępnych składników, które z łatwością zakupicie w każdym sklepie. Spód ciasta stanowią herbatniki, następnie masa na bazie śmietanki kremówki i galaretki krystalicznej, kolejno galaretka wiśniowa z dodatkiem wiśni a na koniec puszysta masa śmietanowa.
Ciasto wiśniowy puch to idealny deser na każdą nadarzającą się okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne uroczystości w ciągu roku. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO WIŚNIOWY PUCH
Składniki
- 2 galaretki krystaliczne
- 1 l śmietanki 30%
- 500 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 700 ml kompotu z wiśniami
- 2 galaretki wiśniowej
- 2 łyżki cukru
- ok. 15 herbatników kakaowych
- 1 śmietan-fix
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
- Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę – 500 ml ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą galaretkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na kilka minut, by zaczęła tężeć.
- Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wykładamy ją na herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki, do stężenia.
- Wiśnie oddzielamy od kompotu, dolewamy wody, tak by łącznie otrzymać około 800 ml płynu. Kompot przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy galaretki wiśniowe, rozpuszczając je w kompocie. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przestygniętego kompotu dodajemy wiśnie, całość odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z wiśniami wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.
- Pozostałą śmietankę (500 ml) ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Następnie przekładamy ją na galaretkę wiśniową.
- Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.