Ciasto wiśniowy puch

Ciasto wiśniowy puch to bardzo smaczny i lekki deser, który nie wymaga pieczenia. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatkowo łatwe w przygotowaniu, idealne dla każdego, nawet dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni.

Do przygotowania ciasta wiśniowy puch potrzebujemy kilku prostych i ogólnodostępnych składników, które z łatwością zakupicie w każdym sklepie. Spód ciasta stanowią herbatniki, następnie masa na bazie śmietanki kremówki i galaretki krystalicznej, kolejno galaretka wiśniowa z dodatkiem wiśni a na koniec puszysta masa śmietanowa.

Ciasto wiśniowy puch to idealny deser na każdą nadarzającą się okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne uroczystości w ciągu roku. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO WIŚNIOWY PUCH

Składniki

  • 2 galaretki krystaliczne
  • 1 l śmietanki 30%
  • 500 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 700 ml kompotu z wiśniami
  • 2 galaretki wiśniowej
  • 2 łyżki cukru
  • ok. 15 herbatników kakaowych
  • 1 śmietan-fix
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
  • Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę – 500 ml ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą galaretkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na kilka minut, by zaczęła tężeć.
  • Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wykładamy ją na herbatniki. Całość wstawiamy do lodówki, do stężenia.
  • Wiśnie oddzielamy od kompotu, dolewamy wody, tak by łącznie otrzymać około 800 ml płynu. Kompot przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Następnie dodajemy galaretki wiśniowe, rozpuszczając je w kompocie. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do przestygniętego kompotu dodajemy wiśnie, całość odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Tężejącą galaretkę z wiśniami wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki.
  • Pozostałą śmietankę (500 ml) ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu. Następnie przekładamy ją na galaretkę wiśniową.
  • Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto wiśniowy puch przepis
ciasto z wiśniami bez pieczenia

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 94

Udostępnij!