Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne, pachnące zimą i świętami. Te pyszne ciasteczka umilą nam święta i cały okres oczekiwania na te wyjątkowe dni w roku.

Te smaczne i domowe ciasteczka korzenna stanowią idealną przekąskę, dodatek do kawy czy zimowej herbaty. Możemy także udekorować nimi choinkę, pamiętając, by przed pieczeniem wykonać dziurkę na sznureczek.

Przepis na ciasteczka jest bardzo prosty, przekonajcie się sami, zapraszam!

PRZEPIS NA CIASTECZKA KORZENNE

Składniki

  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 120 g miodu
  • 280 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka wody

Wykonanie

  • Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, przyprawą korzenną, kakaem, sodą i cynamonem.
  • Masło roztapiamy, dodajemy do niego miód.
  • Suche składniki wykładamy na stolnicę, robiąc w nich wgłębienie. Wlewamy przestudzone masło, wymieszane z miodem, dodajemy jajko. Całość zagniatamy na ciasto. W razie konieczności dodajemy wodę.
  • Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy ulubione kształty za pomocą foremek.
  • Gotowe ciasteczka wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut, temperatura 180 stopni.
  • Po upieczeniu obtaczamy w cukrze pudrze lub dekorujemy wedle uznania.
Ciasteczka korzenne przepis
Udostępnij!