Ciasto jogurtowe z borówkami to bardzo smaczne, lekkie i proste w przygotowaniu ciasto. Pięknie prezentuje się na stole, fajnie smakuje i z pewnością zrobi furorę na każdej imprezie!
Do przygotowania ciasta potrzebne są proste i ogólnodostępne składniki, które można zakupić w każdym sklepie. Czas przygotowania ciasta nie jest długi, dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że ciasto z borówkami z mojego przepisu z pewnością Wam posmakuje!
PRZEPIS NA CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI
Składniki
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- szczypta soli
MASA Z BORÓWKAMI
- 400 g borówek
- 800 g jogurtu jagodowego
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml gorącej wody
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie
BISZKOPT KAKAOWY
- Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubijać na wysokich obrotach na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce.
- Kiedy masa będzie już szklista i puszysta, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Miksować do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodać przesianą z kakao mąkę, wymieszać. Przełożyć na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 25 minut, do suchego patyczka.
- Przestygnięty biszkopt podzielić na dwa blaty.
MASA BORÓKOWA
- Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
- Borówki zblendować na mus, dodać jogurt i wymieszać za pomocą miksera.
- Ciągle miksując na małych obrotach wlewać cienką strużką przestygniętą żelatynę.
- Masę odstawić na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć, następnie wyjąć i wyłożyć na jeden blat biszkopta. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA ŚMIETANKOWA
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec zmniejszyć obroty i cienką strużką wlewać żelatynę.
- Na ciasto wyłożyć drugi blat biszkopta a na nim rozprowadzić masę śmietankową.
- Wierzch ciasta udekorować startą na tarce czekoladą.