Lekkie, delikatne i bardzo smaczne ciasto z musem porzeczkowym. Przygotowane na puszystym biszkopcie, przełożone masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady. Całość smakuje naprawdę obłędnie! Dodatkowo ciasto udekorowane jest prażonymi migdałami, które idealnie pasują do pozostałych składników.
Ciasto z musem porzeczkowym to idealny deser na każdą okazję. Będzie świetnym pomysłem na rodzinne uroczystości, domowe imprezy, święta czy na niedzielę do kawy. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
CIASTO Z MUSEM PORZECZKOWYM – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 140 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
MUS PORZECZKOWY
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
- 1 galaretka o smaku jagodowym
- 1 łyżeczka żelatyny
- 120 ml gorącej wody
DODATKOWO
- wiórki kokosowe
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Dżem porzeczkowy blendujemy na mus. Do gorącej wody dodajemy galaretkę jagodową oraz żelatynę, całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wlewamy mus. Całość mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejący mus wykładamy na jeden blat biszkopta, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypujemy startą na tarce czekoladę. Mieszamy do połączenia składników.
- Połowę masy wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim biszkoptem a na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi.
- Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.