Dziś propozycja na przepyszne placuszki bananowe, które przygotujecie w 15 minut! Idealne na śniadanie lub kolację.
Banany to jedne z niewielu owoców, do których mamy dostęp przez cały rok. A warto je jeść, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów – są doskonałym źródłem magnezu, potasu, fosforu i wapnia, a także witaminy C, E, K i z grupy B.
Przepis na placki z bananami jest bardzo prosty i szybki, ponieważ do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Placuszki bananowe można zajadać same, lub z ulubionymi dodatkami. Polecam wypróbować przepis!
PLACUSZKI BANANOWE PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas smażenia: 15 minut | Liczba porcji: ok. 15 sztuk
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miseczki, dodać do nich żółtka i całość rozdrobnić widelcem. Następnie dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
4. Gdy białka będą już dobrze ubite, przełożyć je do masy bananowej i całość delikatnie wymieszać.
5. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wykładać po dużej łyżce masy i smażyć placuszki z obu stron do zarumienienia (po kilka minut na stronę).
6. Po usmażeniu placki odsączyć na ręczniku kuchennym i oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.