Sernik jabłkowy z dodatkiem kruszonki to prawdziwy raj dla podniebienia. Moim zdaniem jest to idealny deser dla miłośników serników i szarlotki. To ciasto łączy w sobie te dwa najbardziej popularne ciasta, które chyba każdy uwielbia. 

Przepis na sernik jabłkowy jest bardzo prosty. Poniżej przygotowałam dla Was instrukcję, w postaci listy kroków w których opisałam cały etap przygotowania tego deseru. Ten pyszny jabłkowy sernik z kruszonką to idealny pomysł na święta,  a także każdą inna nadarzającą się okazję. Zapraszam na przepis. 

PRZEPIS NA JABŁKOWY SERNIK Z KRUSZONKĄ

Składniki

Masa serowa

  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 300 g cukru
  • 1 kg sera z wiaderka President
  • 40 g budyniu waniliowego – sam proszek

Kruszonka

  • 160 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • żółtko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła

Dodatkowo

  • 650 g jabłek – waga całych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier – do smaku
  • 3 łyżki kaszy manny

Wykonanie

  • Składniki na kruszonkę umieścić na stolnicy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki.
  • Jabłka pokroić w drobną kostkę. Dodać cynamon, cukier, poddusić na patelni. Zdjąć z gazu, dodać kasze manną, wymieszać. Kasza wchłonie nadmiar wody, która powstanie podczas pieczenia z jabłek.
  • Twaróg przepuścić przez maszynkę.
  • Jajka ubić, następnie stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać twaróg, ser i budyń. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić masłem. Masę wylać do blaszki. Na masie umieścicie jabłka.
  • Na wierzchu umieścić kruszonkę startą na tarce.
  • Piec w 180 stopniach przez jedną godzinę.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!