Sernik jabłkowy z dodatkiem kruszonki to prawdziwy raj dla podniebienia. Moim zdaniem jest to idealny deser dla miłośników serników i szarlotki. To ciasto łączy w sobie te dwa najbardziej popularne ciasta, które chyba każdy uwielbia.
Przepis na sernik jabłkowy jest bardzo prosty. Poniżej przygotowałam dla Was instrukcję, w postaci listy kroków w których opisałam cały etap przygotowania tego deseru. Ten pyszny jabłkowy sernik z kruszonką to idealny pomysł na święta, a także każdą inna nadarzającą się okazję. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA JABŁKOWY SERNIK Z KRUSZONKĄ
Składniki
Masa serowa
- 5 jajek
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 g cukru
- 1 kg sera z wiaderka President
- 40 g budyniu waniliowego – sam proszek
Kruszonka
- 160 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła
Dodatkowo
- 650 g jabłek – waga całych jabłek
- łyżeczka cynamonu
- cukier – do smaku
- 3 łyżki kaszy manny
Wykonanie
- Składniki na kruszonkę umieścić na stolnicy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki.
- Jabłka pokroić w drobną kostkę. Dodać cynamon, cukier, poddusić na patelni. Zdjąć z gazu, dodać kasze manną, wymieszać. Kasza wchłonie nadmiar wody, która powstanie podczas pieczenia z jabłek.
- Twaróg przepuścić przez maszynkę.
- Jajka ubić, następnie stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać twaróg, ser i budyń. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić masłem. Masę wylać do blaszki. Na masie umieścicie jabłka.
- Na wierzchu umieścić kruszonkę startą na tarce.
- Piec w 180 stopniach przez jedną godzinę.