Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów

Znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe? Dziś mamy dla was propozycję jak urozmaicić to tradycyjne danie. Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że kotlety są jest jeszcze smaczniejsze i intensywniejsze w smaku.

Przepis na kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Danie jest bardzo smaczne i z pewnością urozmaici rodzinny obiad.

KOTLETY SCHABOWE POD PIERZYNKĄ Z KORNISZONÓW

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Panierka

  • ok. 200 g płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka

Pierzynka

  • 4 ogórki korniszony
  • 150 g sera mozzarella
  • 2-3 łyżki majonezu

Przygotowanie

1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy przyprawami z obu stron.

2. Każdy kotlet panierujemy kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.

3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

4. Ogórki korniszony oraz ser ścieramy na tarce. Dodajemy majonez i mieszamy do połączenia.

5. Usmażone kotlety przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nakładamy porcję farszu.

6. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.

7. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów przepis
schabowe pod pierzynką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!