Znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe? Dziś mamy dla was propozycję jak urozmaicić to tradycyjne danie. Kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że kotlety są jest jeszcze smaczniejsze i intensywniejsze w smaku.
Przepis na kotlety schabowe pod pierzynką z korniszonów jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Danie jest bardzo smaczne i z pewnością urozmaici rodzinny obiad.
KOTLETY SCHABOWE POD PIERZYNKĄ Z KORNISZONÓW
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Panierka
- ok. 200 g płatków kukurydzianych
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
Pierzynka
- 4 ogórki korniszony
- 150 g sera mozzarella
- 2-3 łyżki majonezu
Przygotowanie
1. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy przyprawami z obu stron.
2. Każdy kotlet panierujemy kolejno w mące, jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
4. Ogórki korniszony oraz ser ścieramy na tarce. Dodajemy majonez i mieszamy do połączenia.
5. Usmażone kotlety przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Na każdego kotleta nakładamy porcję farszu.
6. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.
7. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.