Ciężki, wilgotny i mocno kremowy sernik na spodzie z herbatników kakaowych. Pięknie prezentuje się na stole w towarzystwie świeżych owoców, u mnie borówek.
Ten kremowy sernik z polewą z białej czekolady to prawdziwy raj dla podniebienia. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne przyjęcia czy na niedzielę do kawy. Przepis na sernik jest prosty i zrozumiały, a serniczek robi się łatwo i przyjemnie. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA KREMOWY SERNIK
Składniki
Masa serowa
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 500 g sera twarogowego z wiaderka
- 150 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Spód
- 120 g ciemnych herbatników
- 50 g masła
Polewa z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Zaczynamy od przygotowania spodu, w tym celu herbatniki kakaowe mielimy za pomocą blendera. Masło roztapiamy i dodajemy do herbatników. Całość mieszamy i wykładamy na spód tortownicy o średnicy 19 cm, wcześnie wyłożony papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10-12 minut.
- Do miski przekładamy serek mascarpone, ser twarogowy oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy jajka. Kolejno wlewamy śmietankę kremówkę oraz wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników.
- Gotową masę wylewamy na podpieczony spód.
- Do tradycyjnej blaszki na ciasto wlewamy odrobinę wody.
- Do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na dół wstawiamy blaszkę z wodą a na środkową półkę tortownicę z sernikiem. Pieczemy przez 75 minut, grzanie góra-dół. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Polewa: w kąpieli wodnej łączymy białą czekoladę ze śmietanką. Gotową polewę wykładamy na przestygnięty sernik.