
Kremowy sernik z białą czekoladą z pewnością podbije Wasze serca! Jest bardzo prosty w przygotowaniu, kremowy, aksamitny i pyszny. Nie tylko świetnie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole i wzbudza zachwyt gości.
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie nigdy nie opada, dzięki temu, że jest pieczony w kąpieli wodnej. Jest naprawdę pyszny! Polecam ten sernik na każdą okazję! Zapraszam na przepis 🙂
KREMOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ – PRZEPIS
Składniki
SERNIK
- 3 jajka rozmiar L
- 750 g sera twarogowego z wiaderka (dobrej jakości)
- 200 g białej czekolady
- 125 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
SPÓD CIASTECZKOWY
- 100 g herbatników
- 30 g masła
POLEWA
- 60 ml śmietanki 30%
- 1 biała czekolada
Wykonanie
- Herbatniki rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy. Tortownicę o średnicy 19 cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na spód herbatniki z masłem. Mocno ugniatamy, by spód był zwarty.
- Śmietankę kremówkę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej połamaną białą czekoladę. Całość razem podgrzewamy, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Całość pozostawiamy do przestygnięcia.
- Do miski przekładamy twaróg, dodajemy cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy jajka. Pod koniec, ciągle miksując, wlewamy śmietankę z czekoladą, miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy.
- Na spód nagrzanego do 160 stopni piekarnika wstawiamy blaszkę z wrzątkiem a na środkową półkę tortownicę z sernikiem. Całość pieczemy 70 minut, grzanie góra-dół.
- Sernik po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Polewa: śmietankę kremówkę łączymy z białą czekoladą w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na przestygnięty sernik.

