Kruche ciasteczka z marmoladą

Pyszne i super proste do zrobienia kruche ciasteczka maślane z marmoladą. Długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku.

Przepis na kruche ciasteczka z marmoladą jest banalny i nikomu nie powinien sprawić problemów. Ciasteczka składają się tylko z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj każdy ma w domu. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Składniki (na ok. 16 ciasteczek)

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opak. cukru wanilinowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • kilka łyżek marmolady wieloowocowej

Przygotowanie

1. Masło pokrojone na mniejsze kawałki przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i cukier puder. Zmiksować do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa.

2. Następnie dodać żółtko oraz cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować do połączenia składników.

3. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksować do połączenia.

4. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczyć i zrobić na środku wgłębienie, które następnie wypełnić marmoladą.

5. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja grzania góra-dół. Piec przez ok. 15 minut do zarumienienia.

6. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.

Smacznego!

ciasteczka z marmoladą

ciastka z marmoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!