Pyszne i super proste do zrobienia kruche ciasteczka maślane z marmoladą. Długo zachowują swoją świeżość, jeśli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku.
Przepis na kruche ciasteczka z marmoladą jest banalny i nikomu nie powinien sprawić problemów. Ciasteczka składają się tylko z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj każdy ma w domu. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki (na ok. 16 ciasteczek)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 opak. cukru wanilinowego
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Dodatkowo
- kilka łyżek marmolady wieloowocowej
Przygotowanie
1. Masło pokrojone na mniejsze kawałki przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i cukier puder. Zmiksować do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa.
2. Następnie dodać żółtko oraz cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
3. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Ponownie zmiksować do połączenia.
4. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczyć i zrobić na środku wgłębienie, które następnie wypełnić marmoladą.
5. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, funkcja grzania góra-dół. Piec przez ok. 15 minut do zarumienienia.
6. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
Smacznego!