Pieczarki w sosie sojowym to smaczny dodatek do pieczonego mięsa, a także samodzielne danie – wyśmienicie smakujące z ryżem, makaronem lub kaszą. Sprawdzi się również jako przekąska na imprezę, jeśli lubicie zajadać się samymi pieczarkami.
Przepis na pieczarki w sosie sojowym jest bardzo prosty i szybki, a składniki łatwo dostępne. W smaku pieczarki są miękkie i delikatne, a sos nadaje im wyjątkowego aromatu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
PIECZARKI W SOSIE SOJOWYM PRZEPIS
Składniki
- 350 g pieczarek mini
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 ml wody + 50 ml do zagęszczenia sosu
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka octu winnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i zeszklić na odrobinie tłuszczu.
2. Następnie dodać drobno posiekane ząbki czosnku.
3. Kolejno wrzucić umyte pieczarki. Smażyć kilka minut.
4. Gdy pieczarki będą już zarumienione, wlać 200 ml wody i dodać przyprawy: tymianek, cukier, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość wymieszać i dusić przez kolejne kilka minut.
5. Na sam koniec dodać ocet winny, sos sojowy i 50 ml wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej.
6. Całość mieszać do zgęstnienia sosu.