Surówka z kapusty pekińskiej i pora to fajna propozycja na surówkę do obiadu. Jest bardzo aromatyczna, lekka i pyszna! Pasuje do każdego dania obiadowego.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej jest niesamowicie prosty, a składniki ogólnodostępne. Można je zakupić w każdym sklepie, dlatego też gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Jeśli lubicie domowe surówki obiadowe, z pewnością posmakuje Wam również:
- Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
- Szybka surówka z czerwonej kapusty
- Surówka z sałaty lodowej
- Surówka z młodej kapusty i jabłka
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I PORA – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 marchewka
- 1 mały por
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Wykonanie
- Kapustę pekińską drobno pokroić.
- Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pora umyć, pozbawić liści i pokroić w półkrążki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, opłukać pod zimną wodą i odsączyć za pomocą ręcznika papierowego.
- Do miski przełożyć wszystkie składniki. Dodać jogurt naturalny wymieszamy z majonezem, solą, pieprzem, cukrem i octem jabłkowym. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły.