Macie ochotę na pyszną szarlotkę, ale nie chcecie spędzać dużej ilości czasu w kuchni? Mam dla Was super przepis na szybką szarlotkę bez pieczenia! To świetna alternatywa, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, lub spodziewamy się gości a czas nas goni.
Szarlotka bez pieczenia jest szybka do zrobienia i pyszna. Składa się z prostych składników, które zakupicie w każdy sklepie. Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole i robi wrażenia na każdy, kto jej skosztuje. Zapraszam na przepis!
SZARLOTKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 1,5 kg jabłek
- ok. 20 podłużnych biszkoptów
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 160 g ciasteczek zbożowych
- 60 g masła
- cukier puder do posypania
Wykonanie
- Jabłka obrać, oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię, wlać 200 ml wody i dusić kilka minut. Pod koniec dodać cynamon oraz galaretki brzoskwiniowe. Dokładanie wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty.
- Na biszkopty wyłożyć tężejące jabłka z galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera. Dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubić na puszystą masę. Wyłożyć na jabłka.
- Ciastka zbożowe pokruszyć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Otrzymaną kruszonkę wyłożyć na ciasto i posypać cukrem pudrem.