Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie znam! Najczęściej przygotowujemy je jesienią, kiedy w naszym kraju sezon jabłkowy w pełni.

Szarlotka z bezą i kruszonką smakuje naprawdę obłędnie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a jej aromatu i samego smaku nie da się opisać. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia szarlotki jest nie do opisania.

Domowa szarlotka z bezą i kruszonką to idealny pomysł na słodki deser do kawy, poczęstunek dla gości, a także różne inne uroczystości w naszych domach. Z pewnością posmakuje każdemu, bo kto potrafi oprzeć się aromatycznej szarlotce?

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BEZĄ I KRUSZONKĄ

Składniki

CIASTO

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BEZA

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

DODATKOWO

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, oraz posiekane masło. Wlewamy żółtka i całość siekamy nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Formujemy dwie kule, jedną mniejszą a drugą większą. Obie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Blaszkę 28 x 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzamy na niej większą część ciasta. Kolejno nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cynamonu.
  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie ciągle ubijając, dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez kilka sekund, by składniki się połączyły.
  • Na podpieczony spód wykładamy prażone jabłka.
  • Na jabłka wykładamy ubitą pianę, a na nią ścieramy na tarce ciasto, które wstawiliśmy do lodówki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.
  • Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
domowa szarlotka z bezą i kruszonką
Szarlotka z bezą i kruszonką - przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 114

Udostępnij!