Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie znam! Najczęściej przygotowujemy je jesienią, kiedy w naszym kraju sezon jabłkowy w pełni.
Szarlotka z bezą i kruszonką smakuje naprawdę obłędnie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a jej aromatu i samego smaku nie da się opisać. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia szarlotki jest nie do opisania.
Domowa szarlotka z bezą i kruszonką to idealny pomysł na słodki deser do kawy, poczęstunek dla gości, a także różne inne uroczystości w naszych domach. Z pewnością posmakuje każdemu, bo kto potrafi oprzeć się aromatycznej szarlotce?
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BEZĄ I KRUSZONKĄ
Składniki
CIASTO
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BEZA
- 5 białek
- szczypta soli
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
DODATKOWO
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, oraz posiekane masło. Wlewamy żółtka i całość siekamy nożem do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Formujemy dwie kule, jedną mniejszą a drugą większą. Obie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Blaszkę 28 x 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzamy na niej większą część ciasta. Kolejno nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem cynamonu.
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie ciągle ubijając, dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez kilka sekund, by składniki się połączyły.
- Na podpieczony spód wykładamy prażone jabłka.
- Na jabłka wykładamy ubitą pianę, a na nią ścieramy na tarce ciasto, które wstawiliśmy do lodówki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.
- Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ta szarlotka jest idealna!