Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów, które przygotowywane są niemalże w każdym domu. Teoretycznie przygotowujemy je w formie zapasów na zimę, ale takie świeżo ukiszone również smakują obłędnie.
Moje ogórki kiszone pochodzą z tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Ogórki wychodzą przepyszne. Są delikatne, chrupiące i idealne w smaku. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
TRADYCYJNE OGÓRKI KISZONE – PRZEPIS
Składniki
- 2 kg ogórków
- 1 pęczek kopru
- 10 cm korzenia chrzanu
- 2 l wrzątku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
- 2 główki czosnku
- można dodać: liście czarnej porzeczki, wiśni, dębu, chrzanu
Wykonanie
- Przygotowujemy cztery słoiki o pojemności 1 l. Powinny być idealnie czyste i wyparzone.
- Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą, zimną wodą.
- Korzenie chrzanu dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy z łupinek.
- Na dno każdego słoika wkładamy koper, czosnek i zaczynamy układać ogórki oraz pozostałe składniki. Ogórki początkowo układamy je pionowo, na samym końcu można ułożyć kilka ogórków na płasko.
- Dwa litry wody zagotowujemy z dodatkiem soli kamiennej. Gorącą wodą zalewamy słoiki, tak by wszystkie ogórki były zakryte.
- Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze około 20 stopni na 3 dni. Po tym czasie wynosimy do spiżarni.