Zapiekanka ryżowa z klopsikami to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Bez wątpienia wielu zapracowanych rodziców będzie wdzięcznych za to danie, ponieważ jest bardzo łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące! Całe danie przygotowuje się w jednym naczyniu. Surowe składniki polewa się aromatyczną zalewą, wstawia do piekarnika i już po godzinie możemy cieszyć się pysznym obiadem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną zapiekankę ryżową z klopsikami!
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KLOPSIKAMI PRZEPIS
Składniki
- 200 g ryżu
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Zalewa
- 600 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso przełóż do miski, przypraw papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Następnie dodaj bułkę tartą oraz wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Pora pokrój w półkrążki, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Do żaroodpornego naczynia wsyp surowy ryż. Następnie wyłóż marchewkę i pora. Całość przemieszaj.
4. Z mięsa uformuj pulpety i ułóż je na ryżu.
5. Składniki na zalewę wymieszaj ze sobą i wlej ją do naczynia z ryżem i pulpecikami.
6. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut bez przykrycia.
Smacznego!