Zapiekanka z boczkiem i jajkiem należy do dań, które potrafią oczarować swoim smakiem i prostotą wykonania. To niezwykle sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Zapiekanka obiadowa z boczkiem i jajkiem jest bardzo uniwersalna, a zarazem oryginalna w smaku. Z pewnością zachwyci Waszych domowników. Zapraszam na przepis!
ZAPIEKANKA Z BOCZKIEM I JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 5 jajek
- 150 g tartej mozzarelli
- 150 g boczku w słupkach
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- cukier
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, osolić i zagotować. Gotować przez około 10 minut. Po upływie czasu odcedzić.
- Boczek podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem chwilkę podsmażać, do zarumienienia się cebuli.
- Na patelnie wyłożyć pomidory z puszki, dodać słodką paprykę, sól, pieprz, szczyptę cukru, papryki ostrej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać i podsmażać razem przez 10 minut.
- Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłoży połowę ziemniaków, połowę sosu z patelni, połowę mozzarelli, pozostałe ziemniaki, sos z patelni i mozzarella.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut, Po czasie na zapiekankę wbić jajka, posolić i wstawić do piekarnika na około 10 minut.