Szakszuka

Szakszuka, czyli jajka duszone w pomidorach to prosta i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne i sycące! Jeśli zrobisz ją raz, na pewno będziesz do niej powracać.

Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Wszystko przygotowuje się na jednej patelni i serwuje na ciepło. Szakszuka najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, która na końcu przyda się do dokładnego wyjedzenia sosu. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

SZAKSZUKA PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 minut | Porcja dla 2 osób

Składniki

  • krojone pomidory w puszce (400 g)
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Smaż przez kilka minut.

2. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość wymieszaj i duś na średnim ogniu przez około 10 minut (aby część wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).

3. Łyżką zrób w sosie niewielkie wgłębienia, do których następnie wbijaj pojedynczo jajka.

4. Patelnię przykryj pokrywką i duś potrawę do momentu ścięcia się białek.

5. Gotowe danie udekoruj zieleniną.

szakszuka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!