Zapiekanka ryżowa z patelni

Zapiekanka ryżowa z patelni to super pomysł na szybki obiad. Całe danie można przygotować na jednej patelni, dzięki czemu nie pobrudzimy dużej ilości naczyń. 

Ta zapiekanka ryżowa z patelni jest naprawdę pyszna i łatwa do zrobienia. Świetnie smakuje nawet po odgrzaniu, dzięki czemu możemy przygotować ją na dwa dni. Zapiekanka jest przepyszna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu!

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z PATELNI – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta chilli
  • 3 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Wykonanie

  • Ryż ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. 
  • Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  • Mielone mięso doprawić sola oraz pieprzem, przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem. Całość razem podsmażać, aż mięso nabierze koloru. 
  • Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Dusić razem kilka minut. 
  • Kukurydzę oraz fasolę przepłukać pod zimną wodą, przełożyć na patelnię. Dodać ugotowany ryż, przecier pomidorowy, ketchup, słodką paprykę oraz szczyptę chilli. Całość wymieszać i sprawdzić smak. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.  
  • Wierzch zapiekanki wyrównać i posypać starym serem. Przykryć i podgrzewać do momentu roztopienia się sera. 
Zapiekanka ryżowa z patelni przepis
Przepis na zapiekankę ryżową z patelni
Zapiekanka ryżowa z patelni

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!