Ciasto Hucułka (Hukzulka) to jedno z lepszych ciast jakie jadłam. W smaku jest wyśmienite i bardzo fajnie wygląda. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem i daję gwarancję, że i wam ciasto się uda. Ciasto Hucułka (Hukzulka) warto przygotować na święta, lub inne wyjątkowe okazje. Na pewno zachwyci gości i rodzinę. Zapraszam na przepis!
CIASTO HUCUŁKA (HUKZULKA) PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 200 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 1 puszka masy krówkowej
- 200 g masła
Dodatkowo
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel malinowy
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Całość zagnieść na jednolite ciasto.
2. Następnie ciasto podzielić na 2 części. Z każdej z nich odciąć 1/4 część i wstawić do zamrażarki.
3. 2 Blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i posypać mąką. Następnie wyłożyć ciasto, każdą cześć na osobną blaszkę. Obie blaszki wylepione ciastem wstawić na 15 minut do lodówki.
4. W tym czasie białka jajek ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać kisiel malinowy (proszek) i zmiksować krótko do połączenia.
5. Blaszki z ciastem wyciągnąć z lodówki i posmarować dżemem porzeczkowym (po połowie słoika na blaszkę). Następnie posypać posiekanymi orzechami.
6. Ubite z kisielem białka również podzielić na 2 części i wyłożyć na każde ciasto.
7. Z zamrażarki wyciągnąć kawałki ciasta i zetrzeć na każde ciasto.
8. Tak przygotowane ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 25 minut, funkcja grzania – termoobieg.
9. Po upieczeniu ciasta pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
10. Miękkie masło utrzeć na puch. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać masę krówkową. Miksować do całkowitego połączenia składników.
11. Na jedno upieczone ciasto wyłożyć przygotowaną masę krówkową i przykryć drugim ciastem.
12. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.