Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników słodkich smakołyków. Nic w tym dziwnego, ponieważ takie ciasta są o wiele szybsze w przygotowaniu, a smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych pieczonych ciast. W tym wpisie mam dla Ciebie przepis na ciasto krówka bananówka, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym cukiernikiem, czy doświadczonym pasjonatem wypieków, to smaczne i efektowne ciasto jest warte wypróbowania.
CIASTO KRÓWKA BANANÓWKA PRZEPIS
Składniki
- ok. 10 herbatników kakaowych
- ok. 20 herbatników maślanych
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 banany
- 3 łyżki masy krówkowej
- 3 garści mini biszkopcików okrągłych
Przygotowanie
- Śmietankę kremówkę ubijam z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Na dno formy (20×20 cm) wykładam herbatniki kakaowe.
- Na herbatniki wykładam 1/3 przygotowanej masy śmietankowej. Na masie układam pokrojowe w plasterki banany.
- Na banany wykładam kolejną porcję masy i przykrywam herbatnikami maślanymi.
- Następnie wykładam masę krówkową i rozprowadzam ją po całej powierzchni ciasta.
- Na masę krówkową wykładam kolejną warstwę herbatników maślanych, a na nich rozprowadzam pozostałą masę śmietankową.
- Na wierzchu układam mini biszkopciki.
- Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem