Pyszne ciasto z truskawkami na biszkoptach. Przełożone kremem śmietankowym z kawałkami czekolady. W smaku bardzo lekkie, delikatne i orzeźwiające. Idealne na każdą okazję, a także jako słodki dodatek do filiżanki kawy.
Ciasto truskawkowe na biszkoptach jest bardzo łatwe w przygotowaniu i dodatkowo nie wymaga pieczenia. Jeśli macie ochotę na proste i szybkie ciasto z truskawkami, ten przepis będzie idealnym wyborem!
CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA BISZKOPTACH – PRZEPIS
Składniki
MASA ŚMIETANKOWA Z MASCARPONE
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 60 ml wody
MASA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
- 330 ml śmietanki kremówki
- 100 g tabliczka czekolady mlecznej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 30 ml wody
DODATKOWO
- ok. 600 g świeżych truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml gorącej wody
- 1 opakowanie biszkoptów
Przygotowanie
- Truskawki myjemy i kroimy na połowki.
- Blaszkę 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i układany na niej warstwę biszkoptów.
- Przygotowujemy masę śmietankową. W tym celu w 60 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Połowę masy wykładamy na biszkopty, a na niej układamy truskawki, wykładamy pozostałą masy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów.
- Przygotowujemy masę z kawałkami czekolady. W 30 ml wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny, odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę. Na samym końcu do masy wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę, delikatnie mieszamy. Gotową masę z czekoladą wykładamy na ciasto i układamy na niej warstwę truskawek. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy galaretkę.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia.
- Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.