Czekoladowe ciasto z biszkoptami z dodatkiem dżemu porzeczkowego, który idealnie przełamuje słodki smak tego deseru. Ciasto jest lekkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzi się na święta oraz inne domowe uroczystości.
Ciasto przygotowane jest na kakaowym biszkopcie, który przełożony jest dżemem porzeczkowym. Na nim znajduje się pyszny krem czekoladowy i namoczone w mleku biszkopty. Kolejna warstwa to puszysta masa śmietankowa, udekorowana kakaem. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO Z BISZKOPTAMI
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 80 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA CZEKOLADOWA
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml wody
DODATKOWO
- 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 1 opakowanie biszkoptów
- kakao
- mleko
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, grzanie góra-dół, temperatura 180 stopni.
- Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzewamy, dodając do niej połamaną czekoladę. Całość energicznie mieszamy do połączenia składników. Następnie odstawiamy do przestygnięcia, a później dobrze schładzamy w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę z dodatkiem czekolady ubijamy za pomocą miksera, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Mieszamy do połączenia składników.
- Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a na nim rozprowadzamy przygotowaną masę czekoladową.
- Biszkopty maczamy kolejno w mleku i wykładamy na masę czekoladową.
- Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę. Masę wykładamy na biszkopty.
- Wierzch ciasta dekorujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na całą noc.