Domowy sos tatarski

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez sosu tatarskiego. Taką już mamy domową tradycję, że sos tatarski musi się pojawić na Wielkanocny stole. Stanowi fajny dodatek do jajek, a także różnego rodzaju wędlin.

Czas od czasu również przygotowuję domowy sos tatarski w zwykłe dni, kiedy odwiedza nas znajomi czy robimy rodzinne przyjęcie. Sos tatarski wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki i będzie pyszny!

W tym wpisie znajdziecie prosty i sprawdzony przepis na domowy sos tatarski, który uwielbia moja rodzinka. Polecam wypróbować przepis w nadchodzące święta!

PRZEPIS NA DOMOWY SOS TATARSKI

Składniki

  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 4-5 pieczarek marynowanych
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane odsączamy z zalewy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 
  • Kapary odsączamy z zalewy i drobno siekamy. 
  • Majonez mieszamy ze śmietaną, tarty chrzanem oraz musztardą. Dodajemy również sok z cytryny, cukier, szczyptę soli oraz pieprzu. 
  • Do naczynia przekładamy pokrojone składniki, dodajemy przygotowany sos oraz posiekany koperek. Mieszamy do połączenia składników. 
Domowy sos tatarski
Domowy sos tatarski

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!