Drożdżowe kapuśniaczki

Kapuśniaczki to pyszne bułeczki drożdżowe, wypełnione farszem z kapusty kiszonej z podsmażoną na maśle cebulką. Są przepyszne i idealnie smakują z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu. Takie kapuśniaczki idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas domowych imprez.

Domowe kapuśniaczki wbrew pozorom wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne kapuśniaczki, z którego korzystam od lat. Wychodzą pulchniutkie, mięciutkie i pyszne. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was. Zapraszam na przepis!

DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g płynnego masła
  • 50 g drożdży
  • 125 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • sól

FARSZ

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

DODATKOWO

  • jajko do smarowania

Wykonanie

  • Do ciepłego (niegorącego) mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy jajka, żółtka, śmietanę, szczyptę soli oraz zaczyn. Całość razem zagniatamy, w międzyczasie wlewając masło. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię z odrobiną masła i podsmażamy.
  • Kapustę odsączamy z soku. Jeśli nie lubicie mocno kwaśniej kapusty, można ją dodatkowo przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć. Kapustę przekładamy do duszącej się cebuli, dodajemy suszone grzyby, szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki. Całość razem podsmażamy kilkanaście minut, a następnie pozostawiamy do przestygnięcia.
  • Ciasto dzielimy 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości około 10 cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy porcję farszu i zwijamy, układając ciasto łączeniem do dołu. Następnie rulonik kroimy na kawałki o grubości około 5-8 cm. Wykładamy na blaszkę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta.
  • Kapuśniaczki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut.
Drożdżowe kapuśniaczki przepis
domowe kapuśniaczki
Udostępnij!