Gofry z płatków owsianych

Gofry z płatków owsianych to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej. Gofry w tej wersji są pyszne, chrupiące i bardziej sycące. Możecie przygotować je z ulubionymi dodatkami i zjeść na śniadanie, kolację, albo zabrać na wynos.

GOFRY Z PŁATKÓW OWSIANYCH PRZEPIS

Składniki

  • 120 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju

Z podanych wyżej składników wychodzi 6 sztuk prostokątnych gofrów.

Przygotowanie

1. Płatki owsiane mielimy w blenderze na mąkę.

2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą masę ze szczyptą soli.

3. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, mleko, żółtka, olej oraz cukier. Mieszamy mikserem do połączenia.

4. Następnie do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy szpatułką.

5. Gofrownicę porządnie rozgrzewamy, następnie lekko natłuszczamy np. za pomocą pędzelka, lub spryskujemy tłuszczem w sprayu.

6. Do rozgrzanej gofrownicy nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry przez około 4-5 minut do momentu, aż gofry ładnie się zarumienią. Dokładny czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy, więc może być dłuższy lub krótszy.

7. Po upieczeniu gofry przekładamy na kratkę do ostygnięcia – dzięki temu pozostaną chrupiące.

8. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!