Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety ziemniaczane z serem to idealny pomysł na obiad, ktoremu nikt sie nie oprze.
Mimo, że kotleciki nie zawierają mięsa są pożywne i syte dzięki dodatkowi sera. Z dodatkiem ulubionej surówki smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w kilka chwil.
Kotlety ziemniaczane z serem są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Do ich wykonania można także wykorzystać ziemniaki z obiadu, z dnia poprzedniego.
PRZEPIS NA KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SEREM
Składniki
- ziemniaki – 1 kg
- twaróg półtłusty – 250 g
- cebula – 1 sztuka
- jajka – 2 sztuki
- masło – 1 łyżka
- bułka tarta
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy i rozgniatamy przy użyciu praski. Pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do ziemniaków.
3. Kolejno do ziemniaków dodajemy twaróg, jedno jajko i łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość mieszamy do połączenia składników.
4. Przygotowujemy dwa talerze; na jeden wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem, na drugi wysypujemy bułkę tartą.
5. Z masy ziemiaczanej formujemy kotlety. Obtaczamy kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej.
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
7. Kotlety ziemniaczane z serem podajemy same, lub z ulubionym sosem i surówką.