Kotlety ziemniaczane z serem

Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety ziemniaczane z serem to idealny pomysł na obiad, ktoremu nikt sie nie oprze.

Mimo, że kotleciki nie zawierają mięsa są pożywne i syte dzięki dodatkowi sera. Z dodatkiem ulubionej surówki smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w kilka chwil.

Kotlety ziemniaczane z serem są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Do ich wykonania można także wykorzystać ziemniaki z obiadu, z dnia poprzedniego.

PRZEPIS NA KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SEREM

Składniki

  • ziemniaki – 1 kg
  • twaróg półtłusty – 250 g
  • cebula – 1 sztuka
  • jajka – 2 sztuki
  • masło – 1 łyżka
  • bułka tarta
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Odcedzamy i rozgniatamy przy użyciu praski. Pozostawiamy do przestygnięcia.

2. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do ziemniaków.

3. Kolejno do ziemniaków dodajemy twaróg, jedno jajko i łyżkę bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość mieszamy do połączenia składników.

4. Przygotowujemy dwa talerze; na jeden wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem, na drugi wysypujemy bułkę tartą.

5. Z masy ziemiaczanej formujemy kotlety. Obtaczamy kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej.

6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

7. Kotlety ziemniaczane z serem podajemy same, lub z ulubionym sosem i surówką.

Kotlety ziemniaczane
kotlety z ziemniaków

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!