Rewelacyjna sałatka z brokułem, szynką i jajkami. Idealna zarówno na przyjęcie, jak i na kolację. Smacznie, zdrowo, kolorowo!
Sałatka z brokułem składa się z niewielu składników, mimo to zachwyca smakiem i prostotą wykonania. W dodatku zawsze cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród innych domowników czy gości. Do przygotowania tej sałatki wystarczy około 15 minut, jest to więc danie zaliczane zdecydowanie do grona szybkich przepisów.
SAŁATKA Z BROKUŁEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 6 jajek
- 300 g szynki konserwowej w kawałku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy szczyptę cukru, soli i sok z cytryny. Wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy, aż będą półmiękkie (około 5 minut). Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku i przepłukujemy zimną wodą.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
3. Szynkę również kroimy w kostkę.
4. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
5. Składniki przekładamy do większej miski, dodajemy majonez, jogurt oraz musztardę.
6. Całość mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.