Łosoś to ryba, która cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego, jej mięso jest nie tylko smaczne, ale także bogate w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy i inne cenne pierwiastki. Pieczonego łososia można podawać z dowolnymi dodatkami – z ryżem, makaronem, ziemniakami i ulubioną surówką czy sałatką. Delikatny pieczony łosoś z koperkiem i cytryną to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
PRZEPIS NA PIECZONEGO ŁOSOSIA
Składniki
- 2 kawałki łososia
- odrobina masła
- koperek suszony lub świeży
- cytryna
- sól i pieprz
Przygotowanie
1. Łososia umyć, osuszyć i sprawdzić czy nie zostało w nim ości.
2. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
3. Doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem.
4. Na górze ułożyć plastry cytryny. Naczynie przykryć folią aluminiową i do piekarnika. Piec około 30 minut w 200 stopniach. 5 minut przed końcem zdjąć folię.