Pierniczki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na święta. Stanowią świetną przekąskę, a także dekorację na choinkę.
Te pierniczki są bardzo mięciutkie, delikatne i pyszne. Same w sobie pięknie wyglądają, ale można je dodatkowo udekorować czekoladą czy lukrem. Jeśli macie ochotę na pyszne i szybkie w przygotowaniu pierniczki, zapraszam na przepis!
DOMOWE PIERNICZKI
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 100 g płynnego miodu
- 70 g kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 30 g przyprawy do piernika
Wykonanie
- Do rondelka przekładamy masło, dodajemy miód, kakao oraz przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy do połączenia składników i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy.
- Do miski przekładamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier oraz śmietanę z sodą, mieszamy. Na koniec wlewamy przestygnięte masło, wymieszamy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie gęste i kleiste, jednak po umieszczeniu go w lodówce, zrobi się plastyczne.
- Gotowe ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości około 7-8 mm. Przy pomocy foremek wykrawamy pierniczki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej umieszczamy wycięte pierniczki. Partię pierniczków umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i pieczemy 12 minut. Po upieczeniu układamy na kratce.