Ciasto przekładaniec to doskonały pomysł na deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lub gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś smacznym. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu i gwarantuję, że posmakuje każdemu kto go spróbuje.
Przekładaniec składa się z herbatników kakaowych przełożonych dżemem oraz kremem śmietankowym z drobinkami białej czekolady. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe. Jeśli szukacie pomysłu na szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia do kawy, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEKŁADANIEC – PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 słoik dżemu o smaku porzeczkowym
- 100 g wiórek kokosowych
- 1 tabliczka białej czekolady
- 36 herbatników kakaowych
Przygotowanie
1. Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w naczyniu i ubijamy mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy startą na tarce białą czekoladę i mieszamy tylko do połączenia.
2. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3. Na dnie układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy 1/3 słoika dżemu porzeczkowego. Na dżem wykładamy 1/3 masy śmietankowej.
4. Na masę wykładamy drugą warstwę herbatników, smarujemy je dżemem i wykładamy kolejną porcję masy śmietankowej.
5. Układamy 3 warstwę herbatników i jak poprzednio smarujemy je dżemem i wykładamy ostatnią warstwę masy.
6. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
7. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.