Przekładaniec

Ciasto przekładaniec to doskonały pomysł na deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lub gdy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś smacznym. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu i gwarantuję, że posmakuje każdemu kto go spróbuje.

Przekładaniec składa się z herbatników kakaowych przełożonych dżemem oraz kremem śmietankowym z drobinkami białej czekolady. Wierzch ciasta zdobią wiórki kokosowe. Jeśli szukacie pomysłu na szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia do kawy, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

PRZEKŁADANIEC – PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 słoik dżemu o smaku porzeczkowym
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 36 herbatników kakaowych

Przygotowanie

1. Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w naczyniu i ubijamy mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy startą na tarce białą czekoladę i mieszamy tylko do połączenia.

2. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

3. Na dnie układamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy 1/3 słoika dżemu porzeczkowego. Na dżem wykładamy 1/3 masy śmietankowej.

4. Na masę wykładamy drugą warstwę herbatników, smarujemy je dżemem i wykładamy kolejną porcję masy śmietankowej.

5. Układamy 3 warstwę herbatników i jak poprzednio smarujemy je dżemem i wykładamy ostatnią warstwę masy.

6. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

7. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

przekładaniec bez pieczenia
ciasto przekładaniec

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!