Sałatka warstwowa na krakersach to idealna przekąska na specjalne okazje. Doskonale sprawdzi się na święta jak i na inne ważne uroczystości. Sałatka podana w takiej formie nie tylko pięknie wygląda, ale również wyśmienicie smakuje. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości.
Sałatka z krakersami mimo, że wygląda na skomplikowaną w przygotowaniu, wcale taka nie jest. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, a Wasza sałatka warstwowa z krakersami wyjdzie perfekcyjne. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA WARSTWOWA NA KRAKERSACH – PRZEPIS
Składniki
- 27 krakersów słonych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g szynki w kawałku
- 150 g żółtego sera w kawałku
- 1/2 pora
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 rzodkiewka do dekoracji
Przygotowanie
1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Przekroić na pół, oddzielić żółtka od białek.
2. Majonez połączyć z jogurtem, solą oraz pieprzem.
3. Szynkę oraz ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Ogórka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Odcisnąć z nadmiaru wody.
5. Pora umyć i pokroić w półkrążki.
6. Na płaskim talerzu lub desce ułożyć pierwszą warstwę krakersów 3×3.
7. Ser żółty połączyć z ogórkiem i 3 łyżkami przygotowanego sosu. Taką mieszankę wyłożyć na krakersy. Następnie masę przykryć kolejną warstwą krakersów.
8. Szynkę połączyć z porem i 3 łyżkami sosu. wyłożyć na krakersy przykryć ostatnią warstwą krakersów.
9. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odłożyć na bok. Żółtka połączyć z pozostałym sosem i wyłożyć na krakersy. Na koniec posypać startym na tarce białkiem.
10. Do dekoracji poukładać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.