Dzisiaj propozycja na pyszną i i sycącą sałatkę z serem camembert. Sałatka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Będzie zatem idealną propozycją na spotkanie rodzinne, grilla czy po prostu na kolację.
Sałatka z serem camembert to prawdziwa eksplozja smaków i kolorów. W jej skład oprócz wspomnianego sera camembert, wchodzą jeszcze takie składniki jak, kurczak w sezamie, sałata, żurawina oraz orzechy nerkowca. Całość uzupełnia sos na bazie oliwy i octu balsamicznego. Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i szukacie nowych smaków, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na sałatkę z serem camembert.
SAŁATKA Z SEREM CAMEMBERT – PRZEPIS
Składniki
- podwójny filet z kurczaka (ok. 400 g)
- 190 g sera camembert
- 1 opakowanie mixu sałat
- 3 łyżki sezamu
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 50 g orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Na suchej patelni prażymy sezam. Kiedy lekko się zrumieni, zdejmujemy z ognia.
Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
Następnie kawałki kurczaka przekładamy do uprażonego wcześniej sezamu i dokładnie je w nim obtaczamy.
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy przez przez ok. 5 minut. Następnie żurawinę odcedzamy i osuszyszamy przy pomocy ręcznika papierowego.
Ser camembert kroimy na trójkąty. Wykładamy na suchą, nagrzaną patenię i podsmażamy z obu stron na rumiano.
Oliwę łączymy z miodem, sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.
Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do salaterki. Następnie wrzucamy kurczaka w sezamie, podsmażony ser, żurawinę i orzechy.
Na koniec polewamy dressingiem i całość deliaktnie mieszamy.