Sałatka z żurawiną i selerem naciowym łączy w sobie dwa smaki – słodki i słony. Minimum składników a mnóstwo smaku. Do przygotowania sałatki potrzebne nam są 4 główne składniki, jakimi jest kurczak, żurawina, seler oraz cebulka. Cudowny smak sałatki podkreśla wyrazisty sos na bazie majonezu i jogurtu naturalnego z dodatkiem czosnku.
Ta bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu sałatka z żurawiną i selerem naciowym sprawdzi się na każdą okazję. Będzie idealnym wyborem na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi, a nawet na święta. Jestem pewna, że zachwyci swoim smakiem każdego gościa.
SAŁATKA Z ŻURAWINĄ I SELEREM NACIOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 160 g żurawiny
- 1 cebula czerwona
- 4 łodygi selera
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- czosnek granulowany
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na złoty kolor i odstawiamy do przestygnięcia.
- Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 10-15 minut. Następnie odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Selera kroimy w cienkie paseczki, cebulę czerwoną w kosteczkę.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.