Delikatna, łatwa w przygotowaniu i pyszna surówka z czerwonej surówki i jabłka. Idealna surówka do obiadu, którą można przygotować z kilku prostych składników.
Surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do większości dań obiadowych. Można ją przygotować w dosłownie 10 minut! Polecam ją przygotować nieco wcześniej, by chwilkę postała i smaki się przegryzły. Zapraszam na przepis!
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści. Szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do miski z kapustą przekładamy cebulę, jabłko, dodajemy ocet jabłkowy, majonez, jogurt naturalny, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.