Bardzo łatwa i dość szybka w przygotowaniu szarlotka na kruchym cieście. Pyszne chrupiące ciasto i duża ilość soczystych jabłek to połączenie, które zachwyci każde podniebienie. Z tą szarlotką poradzi sobie dosłownie każdy, nawet osoba bez doświadczenia w wypiekach. Szarlotka na kruchym cieście to doskonałe ciasto na każdą okazję, jak i bez okazji. Można je upiec na święta, urodziny lub podać na deser po rodzinnym obiedzie. Jeśli jesteście fanami ciast z jabłkami, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na szarlotkę.
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE PRZEPIS
Składniki
- 1 kostka zimnego masła
- 350 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- ok. 1,5 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
1. Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Wycinam gniazda nasienne i kroję w bardzo cienkie plasterki.
2. Wszystkie składniki na ciasto łącze ze sobą i wyrabiam na stolnicy lub malakserze.
3. 1/3 ciasta owijam folią spożywczą i wstawiam do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekam przez 15 minut.
4. Na podpieczony spód przekładam pokrojone w plasterki jabłka. Wierzch posypuję cynamonem.
5. Z zamrażarki wyciągam ciasto i ścieram na tarce o dużych oczkach na jabłka.
6. Ciasto ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę przez ok. 60 minut, do ładnego zarumienienia.
7. Upieczoną i przestygniętą szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.