Mini zapiekanki to fajny pomysł na ciepłą kolację lub przekąskę na imprezę. Doskonale sprawdzą się gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.
Mini zapiekanki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Dodatki możemy zmieniać wedle własnego uznania lub w zależności od tego, co mamy w lodówce. Jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę którą przygotujesz w ekspresowym tempie, to mini zapiekanki z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie.
SZYBKIE MINI ZAPIEKANKI – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów ulubionej szynki
- kilka plastrów sera żółtego
- ketchup
- majonez
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na mniejsze kawałki o wymiarach ok. 5x5cm.
2. Pocięte kawałki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą ketchupu. Następnie kładziemy kawałek ulubionej szynki i sera żółtego.
3. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
4. Gotowe zapiekanki polewamy ketchupem i majonezem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem.