Zapiekanka ryżowa z kurczakiem do idealny pomysł na obiad dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu na zbyt długie przebywanie w kuchni. Czas przygotowania tego dania to dosłownie 10 minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zapiekać. Można by rzec, że zapiekanka robi się praktycznie sama.
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem jest nie tylko szybka do zrobienia, ale również bardzo smaczna i sycąca. Łatwo się ją odgrzewa, więc śmiało można przygotować większą porcję, na kilka dni. Zapraszam na przepis!
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 200 g ryżu
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 por
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Zalewa:
- 500 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, papryką słodką oraz curry. Dokładnie mieszamy, by mięso obtoczyło się w przyprawach.
- Do gorącej wody dodajemy suszoną bazylię, słodką paprykę, sól, cukier, pieprz oraz ketchup. Mieszamy do połączenia składników.
- Pora kroimy w półkrążki.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż, na nim układamy pora i kurczaka. Zalewamy zalewą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę, bez przykrycia.