Zupa ziemniaczana z dodatkiem boczku smakuje naprawdę świetnie! Ta tradycyjna zupa zachwyca bogactwem wspaniałych składników i przypraw. Zupa ziemniaczana jest bardzo łatwa do zrobienia, cudownie pachnie, a dodatkowo jest bardzo smaczna.

Jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnych dań, zupa ziemniaczana z boczkiem z tego przepisu z pewnością Wam posmakuje.

Składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1,5 l wody
  • cebula
  • czosnek
  • 250 g boczku wędzonego
  • 4 spore ziemniaki
  • sól, pieprz, liść laurowy 

Wykonanie

1. Mięso wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu zbieramy szumowiny.

2. Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy. Ziemniaki, cebulkę, boczek kroimy w kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie masła, wrzucamy cebulę, boczek i  czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż wszystko ładnie się zeszkli. 

4. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa, ziemniaki i przyprawy. Gotujemy do momentu zmięknięcia ziemniaków. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!