Zupa ziemniaczana z dodatkiem boczku smakuje naprawdę świetnie! Ta tradycyjna zupa zachwyca bogactwem wspaniałych składników i przypraw. Zupa ziemniaczana jest bardzo łatwa do zrobienia, cudownie pachnie, a dodatkowo jest bardzo smaczna.
Jeśli jesteście miłośnikami tradycyjnych dań, zupa ziemniaczana z boczkiem z tego przepisu z pewnością Wam posmakuje.
Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1,5 l wody
- cebula
- czosnek
- 250 g boczku wędzonego
- 4 spore ziemniaki
- sól, pieprz, liść laurowy
Wykonanie
1. Mięso wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Od czasu do czasu zbieramy szumowiny.
2. Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy. Ziemniaki, cebulkę, boczek kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie masła, wrzucamy cebulę, boczek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż wszystko ładnie się zeszkli.
4. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa, ziemniaki i przyprawy. Gotujemy do momentu zmięknięcia ziemniaków.